Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (2024)

Baldur's Gate 3 heeft een enorme en complexe wereld om te ontdekken. Wanneer je net aan de game begint, is het niet vreemd dat alle mogelijkheden je overdonderen. Daarom hebben wij een heel aantal tips om je bij het begin te helpen. Deze tips variëren van het opstarten van je avontuur en het ontdekken van de wereld en dungeons tot interactie met NPC's.

Het begin van je avontuur

Zodra je klaar bent met het maken van je personage, kan het avontuur van start gaan. Wat meteen van belang is om te weten, is dat Baldur's Gate 3 wel automatisch opslaat, maar dat hier vaak erg veel tijd tussen zit. Daarom is het belangrijk om dit met regelmaat handmatig te doen. Zo voorkom je dat je bij een game over grote stukken opnieuw moet spelen. Mocht je dit vergeten zijn en toch een groot stuk game opnieuw moeten spelen, is het mogelijk om dialoog over te slaan door op de spatiebalk te klikken. Met F5 maak je overigens een Quick Save, die soms uren opnieuw spelen kan voorkomen.

De game geeft zelf ook tips aan spelers. Deze betreffen vaak nieuwe mechanics en features die de speler nog niet eerder is tegengekomen. Denk daarbij aan springen bijvoorbeeld. Deze tips verschijnen onder de minimap in de rechterbovenhoek van het scherm. Let dus goed op dit deel van het scherm zodat je de tips niet mist. Daarnaast kun je bij de minimap een symbool zien dat aangeeft welke kant het noorden is. Handig als je een algemene richting op wilt gaan.

Wanneer je party schade heeft opgelopen, is het verstandig om een Short Rest of Long Rest uitvoeren. De knoppen hiervoor zijn ook bij de minimap te vinden. Het icoontje met het gesloten oog start een Short Rest. Hiermee krijg je health terug en verlopen de cooldowns van bepaalde acties. Je kunt per Long Rest twee keer een Short Rest doen.

Het icoontje met het kampvuur begint een Long Rest. Als je dit bevestigt, teleporteert je party naar een kampeerplaats. Wanneer je zelf door middel van fast travel naar je kampeerplek gaat, kun je daar geen Long Rest starten. Wanneer je naar het kamp verplaatst bent, kun je daar met de andere personages praten. Dit is het moment waarop de verhalen van partygenoten en je relatie met ze ontwikkelt. Ook kan een Long Rest ervoor zorgen dat bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (1)

Baan een weg door dungeons

Een game gebaseerd op Dungeons & Dragons kan natuurlijk niet zonder dungeons. In deze dungeons kan het best donker zijn. Wanneer je de eigenschap Darkvision hebt, kun je zien in het donker. Heb je deze eigenschap niet, is het gebruiken van een fakkel ook een goede optie. Een fakkel kan aangestoken worden door deze in een vuur te houden. Ook kan het handig zijn iemand in je party te hebben die de eigenschap Darkvision heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat ook jij meer kunt zien in het donker.

Dungeons zitten meestal vol met vallen. Waar het vaak mogelijk is om een val die je gezien hebt onschadelijk te maken, is dit soms niet het geval. In zo'n situatie is het mogelijk om de val van een afstand aan te vallen met bijvoorbeeld magie of pijlen. Wanneer de val geraakt wordt, zal deze dan afgaan, waardoor jij veilig je pad kunt vervolgen.

Wanneer je een gevecht gewonnen hebt, is het mogelijk lichamen te looten. Wanneer je op Alt klikt, maak je alle lichamen in de buurt die geloot kunnen worden zichtbaar. Zo hoef je niet alle lichamen af te gaan. Ook kan het indrukken van Alt bepaalde voorwerpen zichtbaar maken die bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn bij het oplossen van een puzzel.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (2)

Het verkennen van de wereld

De wereld van Baldur's Gate 3 is enorm. Om zo snel mogelijk door de wereld te kunnen bewegen, kun je fast travelen tussen alle geactiveerde waypoints. Dit kun je doen vanaf een waypoint, maar ook door de kaart te openen en daar een waypoint te selecteren. Het is niet mogelijk gebruik te maken van fast travel als je onder de grond bent. Ook zijn er bepaalde bovengrondse gebieden van de wereld die geen fast travel toestaan.

Personages in Baldur's Gate 3 kunnen een stuk hoger en verder springen dan je in eerste instantie zou verwachten. Dit is goed om te onthouden tijdens het doorkruisen van de wereld. Ontwikkelaar Larian heeft namelijk genoeg geheimen verstopt achter grote sprongen.

Wanneer je in de wereld iets tegenkomt waar je mee wilt praten, maar dit beweegt te veel voor je om op te klikken, is het mogelijk de wereld in turn-basedmodus te zetten. Op die manier speel je de game net alsof je in een gevecht zit. Hierdoor is het makkelijker om kleine, beweeglijke personages aan te klikken of kun je zonder druk nadenken over het onschadelijk maken van een val. Turn-basedmodus kun je aanzetten door tegelijk op Shift en Spatie te klikken. Als je met een controller speelt, kun je de optie vinden in het menu dat tevoorschijn komt als je de rechter trigger indrukt.

Als je tijdens je avontuur het idee krijgt dat je dobbelstenen wel gewogen lijken, ligt dit niet aan jou. Dit is de feature Karmic Dice, wat ervoor zorgt dat je streaks van successen of falen van dobbelsteenworpen niet te lang doorgaan. Dat is heel prettig wanneer je worpen blijft falen, maar heel vervelend als het je successen onderbreekt. De feature is zowel op spelers, als op NPC's en tegenstanders van toepassing. Onder 'User Options' in het tabje 'Gameplay' in de opties heb je de mogelijkheid Karmic Dice uit te zetten. Mocht je hier toch niet tevreden over zijn, kun je de optie altijd weer aanzetten.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (3)

Interactie met NPC's

In de wereld van Baldur's Gate 3 is een flink aantal NPC's te vinden. Als je met een NPC spreekt, is er vaak een gespreksoptie te vinden om met deze NPC te handelen. In sommige gevallen is deze optie er niet, maar is het wel mogelijk handel te drijven met de NPC. In zo'n geval verschijnt er in de linkeronderhoek een knop om het handelen te starten.

Als je meerdere voorwerpen tegelijk wilt verkopen, selecteer je alles dat verkocht moet worden. Door vervolgens op de rechtermuisknop te klikken en de optie 'Add to Wares' te selecteren, kun je al deze voorwerpen tegelijk verkopen. In het handelscherm kun je de optie 'Sell Wares' aanklikken en zo alles verkopen. Naast 'Add to Wares' kun je op deze manier ook voor 'Send to Camp' kiezen. Hierdoor worden alle geselecteerde voorwerpen naar je Traveller's Chest in je kamp gestuurd. Handig als je overbelast bent.

Na het verkopen van een voorwerp aan een handelaar, is er een manier om het gratis weer terug te krijgen. Het is in Baldur's Gate 3 namelijk mogelijk om zakken te rollen. Dit kan goed uitpakken, waardoor je het voorwerp weer in je bezit hebt. Je kunt de dobbelsteenworp natuurlijk ook falen, wat negatieve gevolgen heeft. Een risico van het vak.

Mocht je echt vastberaden zijn dat het zakkenrollen een goed idee is, zou je natuurlijk kunnen save scummen om zo betere worpen te krijgen. Dit doe je door voor een interactie op te slaan en je vorige save te herladen als de uitkomst negatief is. Dit is natuurlijk niet in de geest van het spel en je moet voor jezelf goed overwegen of dit iets is dat je wilt doen.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (4)

Stats en inventaris

Afhankelijk van het level van je vaardigheden geven ze een bonus. Deze bonus wordt opgeteld bij een relevante dobbelsteenworp. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je vaardigheden altijd in een even getal eindigen, aangezien de bonus niet toeneemt bij oneven getallen. Verder moet je er rekening mee houden dat vaardigheden vanaf niveau veertien twee punten per niveau kosten om te upgraden.

Als je een bepaald type uitrusting voor een personage wilt vinden, kan dat best lastig zijn. Om dit gemakkelijker te maken, kun je het gewenste lichaamsdeel waarvan je de uitrusting wilt aanpassen selecteren. Dit geeft je een lijst met alle uitrusting die het personage kan dragen, ook als het in de inventaris van een ander partylid zit.

Bepaalde klassen, zoals de Wizard of de Warlock, kunnen magische spreuken leren in ruil voor goud. Om dit te doen moet je een magische scroll in je inventaris hebben. Deze kan met de rechtermuisknop aangeklikt worden, waarna de game laat zien of je personage deze spreuk kan leren en voor hoeveel goud.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (5)

Speelstijl

Baldur's Gate 3 is niet zoals de meeste games. Middelen zijn schaars, dus is het aangeraden hier behoudend mee om te gaan. Je hebt toegang tot een beperkt aantal spreuken tussen elke keer rusten en ook gratis HP aanvullen kan niet oneindig. Voor elke Long Rest die je doet worden kampeerbenodigdheden gebruikt. Hiervan zijn aan het begin van de game slechts een gelimiteerd aantal beschikbaar. Het is dan ook aan te raden Baldur's Gate 3 niet zo te spelen als andere games, maar de game wat voorzichtiger te benaderen. Zo kun je als speler met beschikking over spreuken beter vaak voor cantrips gaan en moet je proberen zuinig met je HP om te gaan.

Ondanks dat het aangeraden is wat voorzichtiger te spelen, moet dat je er niet van weerhouden bijzondere ideeën uit te proberen. Een goed voorbeeld is dat van Matt Mercer, die door het opstapelen van 40 houten kratten en het schieten van een magische pijl de hoofdingang van een kasteel wist te vermijden. Dit soort plannen kunnen zoals je ziet goed uitpakken, dus wees niet bang ze uit te voeren.

Niels schrijft als stagiair tekstredactie voor IGN Benelux. Naast schrijven duikt hij graag in games met een goed verhaal of is hij druk bezig met het verzamelen van platinum trofeeën en shiny Pokémon. Hier is hij te volgen op X/Twitter.

Baldur's Gate 3: Essentiële tips voor het begin van je avontuur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.